Informatie

Koekoeken

Koekoeken


We are searching data for your request:

Forums and discussions:
Manuals and reference books:
Data from registers:
Wait the end of the search in all databases.
Upon completion, a link will appear to access the found materials.

Koekoeken (of koekoeken) vormen een familie van vogels die tot de koekoeksorde behoren. De gewone koekoek is het bekendste lid van deze familie.

Verschillende soorten koekoeken hebben verschillende maten. Bij de meeste soorten die tot de koekoeksfamilie behoren, bereikt het gewicht nauwelijks honderd gram en is de lichaamslengte niet groter dan veertig centimeter.

Alle leden van deze familie worden echter gekenmerkt door de aanwezigheid van een lange staart, een slank lichaam en sterke benen. Verenkleed heeft in de regel geen felle kleur, seksueel dimorfisme in kleur is slecht ontwikkeld of ontbreekt helemaal.

Veel koekoeken zijn nestparasieten, dat wil zeggen dat ze hun eieren in andermans nesten gooien (typisch voor polygame soorten). Kuikens van allerlei soorten koekoeken worden hulpeloos geboren - ze zijn blind en naakt. Uiterlijk lijken de kuikens van koekoeken op de kuikens van hun "adoptieouders". Koekoeken ontwikkelen zich snel, ze kunnen het nest binnen een paar weken na de geboorte verlaten.

Koekoeken leven in bossen, maar sommige individuen geven de voorkeur aan open gebieden. Een aanzienlijk aantal soorten voedt zich voornamelijk met insecten. Het aantal soorten in de familie bereikt honderdveertig, ze zijn allemaal gecombineerd in zes subfamilies: echte koekoeken, klauwkoekoeken, Madagaskar-koekoeken, lopende koekoeken, larvenkoekoeken en gespikkelde koekoeken.

De koekoeksfamilie omvat soorten - Amerikaanse koekoek, klauwkoekoek, weegbree koekoek. Hun vertegenwoordigers rusten hun nesten uit in struiken of bomen, en zelfs kleine gewervelde dieren, zoals hagedissen, worden opgenomen in het dieet van deze tropische koekoeken.

De levensduur van koekoeken in natuurlijke omstandigheden varieert voor hen van vijf tot tien jaar.

Koekoeken gooien hun eieren in de nesten van andere vogels. Dit is het geval bij veel soorten koekoeken die nestparasieten zijn. Koekoekskuikens ontwikkelen zich veel sneller dan kuikens van andere vogels. In dit opzicht zal de "vondeling", kort na de geboorte, in staat zijn de kuikens van de vogel te verplaatsen in wiens nest hij zich bevond. Voor dezelfde soort koekoeken die monogaam zijn, is parenvorming kenmerkend tijdens het broedseizoen, die vervolgens nesten bouwen, eieren uitbroeden en de pasgeboren kuikens voeden.

De koekoek is een middelgrote vogel. De lichaamslengte van de gewone koekoek bereikt veertig centimeter en de vleugellengte is ongeveer tweeëntwintig centimeter (de spanwijdte is zestig centimeter). Individuen van deze soort hebben lange vluchtvleugels en een lange getrapte staart (de lengte bereikt achttien centimeter). De gewone koekoek naar buiten (in grootte en kleur) is vergelijkbaar met de sperwer.

Seksueel dimorfisme wordt niet uitgesproken bij gewone koekoeken. Integendeel, het is erg uitgesproken. In kleur verschillen volwassen vrouwtjes aanzienlijk van volwassen mannetjes. Het verenkleed van volwassen mannetjes is donkergrijs op de staart en rug en lichtgrijs op de borst, struma en keel. Wat de rest van het verenkleed betreft, het is wit met uitgesproken donkere dwarsstrepen. Wat de vrouwtjes betreft, hun verenkleed bovenop heeft roestrood of bruinachtige tinten. Jongeren hebben een roodachtig of grijs verenkleed, ongeacht hun geslacht. In grootte is het vrouwtje iets anders dan het mannetje, het lichaamsgewicht van volwassenen varieert van honderd tot honderdtwintig gram.

De koekoek heeft een groot verspreidingsgebied. De broedplaatsen van de gewone koekoek omvatten Europese gebieden, Azië, Afrika. De gewone koekoek is zelfs in de poolcirkel te vinden. Maar de gebieden van de zuidelijke helft van Indochina, evenals de Hindoestaanse en Arabische schiereilanden zijn geen broedplaats voor de gewone koekoek. De gewone koekoek, die eieren legt in de nesten van zangvogels, is te zien in de bossteppe en steppe, in bossen en taiga, in de buurt van waterlichamen, in parken en tuinen, aan de rand van woestijnen en hoog in de bergen.

De gewone koekoek is een trekvogel. Dit is inderdaad het geval in een aanzienlijk deel van het distributiegebied. De gewone koekoek overwintert in zuidelijk en tropisch Afrika. Veel minder vaak vliegen individuen van deze soort weg naar de winter in de zuidelijke provincies China, Indochina, Ceylon, India en de zuidelijke regio's van het Arabische schiereiland. De individuen die rechtstreeks in zuidelijk en tropisch Afrika nestelen, worden gekenmerkt door een sedentaire levensstijl. Een interessant feit is dat koekoeken met het begin van de lente onmiddellijk hun overwinteringsgebied verlaten, bijvoorbeeld individuen die in Europese gebieden nestelen, vliegen begin maart Afrika uit. Deze vogels komen echter heel langzaam op hun broedplaatsen (op een dag vliegt de koekoek ongeveer tachtig kilometer), de eerste koekoeken arriveren pas in de laatste dagen van april in de centrale regio's van Europa. De noordelijke grenzen van het verspreidingsgebied van de koekoek bereiken pas aan het einde van de lente.

Op het grondgebied van de Russische Federatie is de koekoek overal te vinden. Dit is praktisch het geval als het gaat om de periode van mei tot juli. Koekoeken zijn niet te zien, behalve in de noordelijke toendra. Interessant is dat je in het Europese deel van het land vertegenwoordigers ziet van slechts één soort uit de koekoeksfamilie - de gewone koekoek, in het centrale deel van Rusland - twee soorten, maar in het oostelijke deel van het land zijn er 5 parasitaire soorten koekoeken. Koekoeken die op het grondgebied van de Russische Federatie worden gevonden, vestigen zich het liefst in bossen en parken. Vooral favoriete plekken voor hen zijn struikgewas, struiken, weiden en randen langs de open plekken.

Polygynie komt veel voor in de paringsrelatie van gewone koekoeken. Polygynie komt in dit geval tot uiting in het volgende. Het mannetje trekt vrouwtjes aan met zijn kreten, nadat hij eerder een groot gebied had bezet. Hij maakt geluiden "koekoek", dit gebeurt vaak en de geluiden verschillen in volume. Trouwens, de koekoek dankt zijn naam aan deze functie. Vrouwen zijn veel stiller dan mannen. De stem van vrouwen is te horen tijdens hun vlucht, maar dit is geen luide "kuk-ku", maar een gorgelende triller klie-klie-klie. Het doel is om mannen aan te trekken. Het mannetje van de gewone koekoek probeert in één dag al zijn bezittingen rond te vliegen. Vliegend rond het territorium, paren de mannetjes afwisselend met vrouwtjes. Het is interessant dat ze allemaal in een bepaald deel van het terrein liggen. De oppervlakte van zo'n site varieert van twee tot vier hectare. Op het grondgebied van haar perceel kiest het vrouwtje toekomstige "opvoeders" van haar nakomelingen uit vogels van andere soorten, omdat nestparasitisme kenmerkend is voor de gewone koekoek. In de zomer broedt ze geen eieren uit en bouwt ze geen nesten voor zichzelf. Een interessant feit is dat de wetenschap gevallen heeft geregistreerd waarin koekoekseieren eieren werpen in de nesten van meer dan honderdtwintig soorten vogels. Verrassend genoeg herinneren de vrouwelijke afstammelingen van een gewone koekoek zich in de regel het gebied waar ze werden gevoerd en het uiterlijk van de vogels die hieraan deelnamen. Met het begin van een nieuwe zomer keren ze terug naar deze landen.

Het vrouwtje van de gewone koekoek onderscheidt zich door speciale waarneming. Dit is vereist vanwege de specificiteit van gedrag. Het vrouwtje is niet alleen oplettend, maar ook geheimzinnig. Met bijzondere zorg volgt ze de adoptieouders die voor haar toekomstige meid zijn uitgekozen. Het vrouwtje is geïnteresseerd in het bouwen van een nest, eieren leggen. Verbazingwekkend genoeg probeert de koekoek zijn ei in een nest te leggen met eieren van dezelfde grootte en kleur. Ze reproduceert min of meer een kopie ervan. Nu het moment is verbeterd (tijdens intensief leggen van eieren), haalt het vrouwtje één ei uit het nest van de meester en legt in plaats daarvan haar eigen ei (het is uiterlijk identiek aan de andere). De duur van deze procedure is niet langer dan tien seconden. Het lot van het gestolen ei is om ergens weggegooid te worden of om opgegeten te worden door een koekoek. Tijdens een zomer kan het vrouwtje dertien tot twintig eieren produceren. Ze kan één in elk nest gooien, slechts van twee tot vijf eieren, en door het juiste moment in de tijd te bepalen, is het vrouwtje van de koekoek in staat om een ​​ei in de eileider vast te houden, al klaar voor sloop, gedurende drie dagen. Nestparasitisme had zo'n impact op de fysiologie van individuen dat alleen wanneer het vrouwtje een nieuw nest ontdekt in aanbouw van toekomstige adoptieouders, het volgende ei begint te vormen.

De vervanging van een koekoeksei door een meester-ei kan gemakkelijk worden opgespoord. Dit is niet waar. Dit is uiterst zeldzaam. De ontwikkeling van embryo's in koekoekseieren duurt ongeveer twaalf tot dertien dagen, wat veel sneller is dan de ontwikkeling van embryo's in de eieren van de gastheer. Pasgeboren koekoekskuikens lijken vaak uiterlijk (en niet alleen uiterlijk, maar bijvoorbeeld ook qua stem) op de rest van de kuikens in het nest. Teruggebogen kan een koekoekskuiken gemakkelijk pasgeboren kuikens of eieren uit het nest gooien. Bovendien vraagt ​​hij constant om te eten en groeit hij daarom snel (al in de jaren twintig - tweeëntwintig dagen verlaat de koekoek het nest, zijn grootte is bijna driemaal groter dan de grootte van de ouders). Twee tot drie weken zwerven de ouders met de koekoek in bosplantages en parken. De straal van dergelijke bewegingen is twee tot drie kilometer van het nest.

De koekoek brengt grote schade toe aan het milieu door nesten te verpesten. Er is echter ook baat bij. De koekoek vernietigt een verscheidenheid aan insecten die schadelijk zijn voor het bos. Dit zijn bijvoorbeeld zijderupsen van dennen en harige eiken rupsen. Deze insecten worden niet gegeten door kleine zangvogels. De reden ligt in hun spijsvertering. Deze insectenplagen zijn opgenomen in de voeding van de gewone koekoek.

De dove koekoek lijkt op een gewone koekoek. Is dat de maat iets kleiner is. De gewone koekoek en de dove koekoek zijn de naaste verwanten. De lichaamslengte van een mannelijke dove koekoek bedraagt ​​vijfendertig centimeter. De dove koekoek leidt voornamelijk een migrerende levensstijl, leeft voornamelijk in naaldbossen, maar je kunt hem ook zien in bosjes. Het voedt zich met plantenzaden en kleine insecten.

De Indische koekoek is een veel voorkomende vogel in Primorye. Zelfs in de tweede helft van de twintigste eeuw was dit zo. Tegenwoordig is het hier vrij zeldzaam. Het verspreidingsgebied van de Indische koekoek op het grondgebied van de Russische Federatie beslaat loofbossen van de Amoer-regio. De Indische koekoek overwintert in Zuidoost-Azië. Interessant is dat de Indiase koekoek er ook hetzelfde uitziet als de gewone koekoek. Een onderscheidend kenmerk is de tweekleurige snavel en de aanwezigheid van een brede zwarte pre-apicale streep.

De Indiase koekoek is voorzichtig. Dit is een zeer geheimzinnige vogel, waardoor het erg moeilijk is om hem te observeren. Deze omstandigheid was de reden dat onderzoekers lange tijd weinig kennis hadden over deze vogel. Zelfs in het midden van de twintigste eeuw werden de eieren van de Indiase koekoek in de nesten van de Siberische klauwier aangezien voor de eieren van de gewone koekoek. Wat betreft de Siberische klauwier, tegenwoordig is het de enige soort-opvoeder die bekend is op het grondgebied van de Russische Federatie. Een pakje Siberische klauwiereieren bevat vijf tot acht eieren, waaraan vaak nog een Indiaas koekoeksei wordt toegevoegd. Uiterlijk is het vergelijkbaar met de rest van de eieren in het nest, het is iets groter.

Kleine koekoek is klein van formaat. Inderdaad, het gewicht bereikt amper zestig gram. Door gewicht is de kleine koekoek zelfs inferieur aan de spreeuw, maar hij wint in vergelijking daarmee in grootte - grotendeels vanwege de langwerpige staart en lange slagpennen.

De mindere koekoek is vergelijkbaar met de dove koekoek. Ze zijn verenigd door de kleur van het verenkleed, evenals door de gewone soort-opvoeders. Deze laatste omvatten grasmussen. Bijzonder interessant is de kleine koekoek en zijn opvoedersoort in de buurt van het dorp Khasan (de kleine koekoek leeft in Zuid-Primorye en winters in Zuidoost-Azië). De leraar is een kortgevleugelde grasmus, die in veel opzichten origineel is. Verrassend is in ieder geval het feit dat het vrouwtje van de kortvleugelzanger bijna half zo groot is als het mannetje. Polygynie is kenmerkend voor zowel de kortvleugelige grasmus als de mindere koekoek. De kortvleugelige grasmus bouwt vrij grote nesten met een zijuitgang. In één seizoen gooit het vrouwtje van de kleine koekoek één (of twee) eieren in zulke nesten, waaruit op de twaalfde dag een kuiken verschijnt. De koekoek verspilt geen tijd en blijft al snel alleen in het nest - hij gooit gewoon de kuikens die al geboren zijn of de eieren erin uit het nest. Na ongeveer twee weken vliegt de koekoek uit het nest.

De breedvleugelkoekoek heeft een uitgebreid verspreidingsgebied. We hebben het over het verspreidingsgebied van individuen van deze soort in het Verre Oosten van de Russische Federatie. De breedvleugelkoekoek is te vinden in het zuiden van het Khabarovsk-gebied en de Primorye. Ondanks deze omstandigheid hebben ornithologen echter veel minder informatie over de broedbiologie van de breedvleugelkoekoek, vergeleken met andere soorten die tot de koekoeksfamilie behoren en in Rusland voorkomen. Yuri Pukinsky (een onderzoeker van Primorye, een beroemde ornitholoog) noemde de breedvleugelkoekoek bijvoorbeeld een mysterievogel, omdat het buitengewoon moeilijk is om deze vogel op te sporen of zijn eieren te vinden. Maar de stem van de koekoek met brede vleugels wordt overal in de taiga gehoord. De stem van de man lijkt op een geroezemoes, die langer duurt en in volume en toon toeneemt. De stem van de vrouw lijkt op die van een man, verschilt in toon (lager) en duur (kort).

Voor de breedvleugelkoekoek is de blauwe nachtegaal de belangrijkste opvoedingssoort. Deze omstandigheid maakt het erg moeilijk om de eieren van de koekoek met brede snuit te vinden en te bestuderen. Feit is dat de nesten van de blauwe nachtegaal op de grond liggen. Het is buitengewoon moeilijk voor een persoon om ze in de taiga-wildernis te vinden. Voor het eerst had het ei van de koekoek met brede vleugels het geluk om het pas in 1970 te zien, maar zelfs toen werd het aangezien voor het ei van de alomtegenwoordige gewone koekoek. Het werd ontdekt door ornitholoog Yuri Shibnev in het nest van een blauwe vliegenvanger. Een week later werd uit de waargenomen (groter dan alle andere) eieren de koekoek zelf geboren. De blauwe vliegenvanger is een andere broedsoort van deze koekoek.

Het ei van de koekoek met brede vleugels is groot. Dit is waar. Het is groter dan de eieren van alle andere vertegenwoordigers van de koekoeksfamilie die het grondgebied van de Russische Federatie bewonen. De kleur van de schaal is vergelijkbaar met de kleur van de eieren van de moedersoort van de koekoek met brede vleugels - de blauwe nachtegaal. De kleur van de schelp is licht blauwgroen. Met de schaal van eieren van een andere soort-opvoeder - de blauwe vliegenvanger - zijn bruinachtige stippen verwant aan de eieren van de koekoek. In dit geval verschilt het ei van de breedvleugelkoekoek echter aanzienlijk van de eieren van de gastheer. Hoewel dit niet verhindert dat de blauwe vliegenvanger voorzichtig een ongebruikelijk ei uitbroedt en het verkeerde kuiken voert. De eieren van de koekoek met brede vleugels zijn ovaal-ellipsvormig.

De Kuifkoekoek is een prachtige vogel. Het uiterlijk lijkt enigszins op dat van een ekster.De grijs-stalen kleur is kenmerkend voor de bovenstaart en kop van de gekuifde koekoek, de bruingrijze kleur van de rugzijde van het lichaam is versierd met witte vlekken op de vleugels en schouders. Seksueel dimorfisme in kleur is zeer slecht ontwikkeld. Een onderscheidend kenmerk van het mannetje is de aanwezigheid van een kuif op zijn hoofd, die groot genoeg is. Het vrouwtje heeft ook een kuif, maar is bijna onzichtbaar. De lichaamslengte van de kuifkoekoek is ongeveer veertig centimeter, de vleugel is twintig centimeter. Het gewicht van individuen varieert van honderddertig tot honderdveertig gram. In de zomer legt het vrouwtje twaalf tot vijftien eieren, die vrij groot zijn. Elk ei weegt ongeveer twaalf gram, en dan weegt het vrouwtje zelf honderddertig gram. Eieren worden voornamelijk in de nesten van raven gegooid. In de regel worden twee tot vier eieren in één nest gelegd, die qua grootte en kleur erg lijken op de eieren van raven. Het dieet van de kuifkoekoek bestaat voornamelijk uit grote insecten en hun larven.

De kuifkoekoek is een trekvogel. Afhankelijk van waar de vertegenwoordigers van deze soort leven. Het verspreidingsgebied van de kuifkoekoek beslaat de gebieden Noordwest, Zuid en tropisch Afrika, West-Azië, Griekenland, Frankrijk en het Iberisch schiereiland. Alleen individuen die in Zuid-Afrika wonen, zijn sedentair. Tropisch en Zuid-Afrika zijn een overwinteringsplaats geworden voor de kuifkoekoek.


Bekijk de video: koekoeken (Juni- 2022).


Opmerkingen:

  1. Thierry

    Ja, dat zei je correct

  2. Dousar

    I hope you come to the right decision. Wanhoop niet.

  3. Osbert

    Volledig ik deel uw mening. Er zit iets in en het is een goed idee. Het staat klaar om u te ondersteunen.

  4. Doru

    Net onder de tafel

  5. Daisar

    Hier zit iets in. Nu is alles duidelijk, bedankt voor de informatie.

  6. Mordechai

    Welk bevredigend onderwerp?



Schrijf een bericht