Informatie

Neushoorns

Neushoorns



We are searching data for your request:

Forums and discussions:
Manuals and reference books:
Data from registers:
Wait the end of the search in all databases.
Upon completion, a link will appear to access the found materials.

Neushoorns (lat. Rhinocerotclassae) zijn grote zoogdieren en behoren tot de paardachtigenfamilie. Slechts 5 soorten zijn tot op de dag van vandaag bewaard gebleven.

De habitat van drie van hen is beperkt tot het grondgebied van Azië. Twee andere soorten - de witte neushoorn en de zwarte neushoorn - bezetten het grondgebied van West- en Centraal-Afrika; ze scheidden vijf miljoen jaar geleden. Het grootste aantal individuen behoort tot Indiase neushoorns. De beroemde neushoornhoorn wordt vertegenwoordigd door een gelaagde vorming van keratine.

De paleontologische geschiedenis van de neushoornfamilie is vrij complex. De voorouders van deze dieren waren Amerikaanse rennende neushoorns van de vroege Tertiaire groep, die vergelijkbaar zijn met oude paarden. Hun lichaamsbouw kan licht of zwaar zijn (neushoorns met korte benen). Moderne neushoorns verschenen in het Eoceen en door het Oligoceen werden ze vertegenwoordigd door een groot aantal geslachten en soorten. Op dat moment waren neushoorns wijdverbreid in Eurazië.

Neushoorns zijn een van de grootste landdieren. Na olifanten staan ​​ze op de tweede plaats. De lichaamslengte van een neushoorn kan vier meter bereiken (gemiddeld drie meter). En het gewicht is niet zo klein: het schommelt tussen twee en vier ton.

Neushoorns staan ​​op het punt van uitsterven. De neushoornstam was ooit erg talrijk. De overige 5 soorten staan ​​nu op het punt van uitsterven. Zo leeft de Javaanse neushoorn nu alleen op het eiland Java, en zelfs dan staat het leven van deze individuen onder strikte controle van mensen - in het reservaat. En op het eiland Sumatra zijn er niet weinig of niet veel, maar slechts een veertigtal neushoorns.

Een kenmerkend kenmerk van een neushoorn is de aanwezigheid van een hoorn op de neus of het voorhoofd. Als er twee zijn, is de hoorn dichter bij de neus groter. De afmeting van de hoorn varieert van zeer klein (wanneer deze wordt voorgesteld door een kleine knobbeltje) en tot een meter. Het hangt allemaal af van het gebruik ervan. De hoogte van de hoorns van Indiase neushoorns kan bijvoorbeeld 60 centimeter bereiken, Afrikaanse neushoorns - meter.

De hoorn is de reden voor de uitroeiing van neushoorns. Ja Ja! Een uitstekend wapen heeft ook helende eigenschappen - dus werd het in het Oosten geloofd. En hoewel de geneeskunde van Europa de inconsistentie van dit oordeel wetenschappelijk heeft bewezen, blijft de legende van zijn wonderbaarlijke kracht in de hoofden van mensen leven, wat hen ertoe aanzet om te jagen. Geneesmiddelen gemaakt van hoorns van neushoorns worden zeer gewaardeerd in de traditionele Chinese geneeskunde - ze maken ook deel uit van de elixers van een lang leven.

Zwart-witte neushoorns verschillen in kleur. Nee dat is het niet. Ze hebben exact dezelfde kleur. Waar komen zulke namen vandaan? Er wordt aangenomen dat de fout te wijten was aan de schuld van de Britse kolonisten. Ze begrepen het Nederlandse woord "wijd" verkeerd, dat ze decodeerden als "wit", hoewel het "breed" betekende. Zo kwamen neushoorns met een brede bek in de vorm van witte neushoorns. Zwarte neushoorns worden neushoorns genoemd met een smalle mond. Hier is een verhaal.

Neushoorns hebben een lange levensduur. In dierentuinen bereikt hun levensduur bijvoorbeeld een halve eeuw.

Neushoorns zijn vegetariërs. De voedingsbasis van deze dieren is gras. Hoewel de Indiase en zwarte neushoorns hun dieet nog een beetje diversifieerden met bladeren en takken. Ze houden er echt van om te smullen van acaciaspruiten. En aangezien neushoorns acacia bij de wortels uittrekken, verdelgen ze daardoor een groot aantal van deze planten.

Het is moeilijk voor een neushoorn om er genoeg van te krijgen. Zo grazen witte neushoorns van avond tot zonsopgang. Voor zonsopgang lessen ze hun dorst in hun favoriete drinkplaats. Soms moeten neushoorns lange afstanden afleggen om voedsel te vinden in het soevereine gebied dat door deze dieren wordt gebruikt. Daarop maken neushoorns paden. Er zijn ook modderbaden in dit gebied, waar neushoorns vooral dol op zijn op warme dagen.

Neushoorns hebben een slecht geheugen. Dit komt door hun bijziendheid. Door haar zijn deze dieren letterlijk aan een bepaald territorium gebonden. Daarom is het moeilijk voor hen om zich zelfstandig te vestigen, zelfs als er veel individuen in het gebied van hun leefgebied zijn.

Neushoorns hebben een uitstekend gehoor. Ze kunnen zelfs het kleinste geritsel opvangen: de kassen van de oren draaien onmiddellijk naar de geluidsbron.

De lente is de tijd voor het huwelijk tussen neushoorns. Mannetjes van neushoorns organiseren zelfs gevechten - dus vechten ze voor een vrouw die klaar is om te paren. Het jong wordt anderhalf jaar door het vrouwtje gedragen! In vergelijking met de massa van een volwassen neushoorn worden welpen heel klein geboren. Zo wegen Indische neushoorns slechts 60 kilogram. De volgende dag na de geboorte kunnen de kleine neushoorn zijn moeder al volgen, twee weken later - alleen grazen. Maar voor nog een jaar zal de belangrijkste voedselbasis moedermelk zijn. Bij de moeder leeft de welp ongeveer twee en een half jaar. Als er in deze jaren plotseling een andere welp verschijnt, wordt de oudste verdreven, zo niet voor altijd, dan voor een tijdje.

Neushoorns leven niet samen. Alleen het vrouwtje met het kalf kan dicht bij elkaar blijven. Er is geen langdurige gehechtheid tussen man en vrouw.

Neushoorns hebben vrienden. Ten eerste zijn er buffelvogels. De grootte van deze vogels, die zeer wijdverbreid zijn in Afrika, is vergelijkbaar met de grootte van een spreeuw. Ze vernietigen bloedzuigende insecten die in de huid van neushoorns zijn gegraven. Buffelvogels volgen niet alleen meedogenloos de neushoorns, maar waarschuwen ook de kostwinners voor dreigend gevaar. De tweede helpers zijn de waterschildpadden die in de plaatselijke modderbaden leven. Ze voeden zich met de bovengenoemde insecten en maken het leven van neushoorns veel gemakkelijker. Bovendien zijn deze schildpadden niet bang voor zo'n enorme neushoorn - zodra ze in het bad zinken, gaan ze meteen aan de slag!

Neushoorns slapen heel goed. Tegelijkertijd vergeten ze het mogelijke gevaar. Als je wilt, kun je gemakkelijk een slapende neushoorn besluipen en natuurlijk onopgemerkt blijven. Neushoorns slapen vaak overdag en krachtige activiteit respectievelijk 's avonds en' s nachts.

Verschillende soorten neushoorns hebben verschillende persoonlijkheden. Zo zijn zwarte neushoorns opvliegend. Over het algemeen zijn neushoorns angstige dieren, ze vermijden de nabijheid van mensen. Als zo'n neushoorn per ongeluk ergens op stuit en het als iets gevaarlijks beschouwt, zal hij er meteen naar toe rennen. Toegegeven, bijziendheid staat hen niet toe om duidelijk aanvallen op het doelwit uit te voeren. Maar de scherpe hoorn van deze dieren kan gemakkelijk tot letsel leiden. En het is onmogelijk om neushoorns te stoppen - met zo'n gewicht kunnen ze versnellen tot vijfenveertig kilometer per uur! Witte neushoorns zijn rustiger van aard. En als je ze op jonge leeftijd meeneemt naar de dierentuin, dan worden ze over het algemeen tam, ze houden heel veel van als ze gestreeld worden.


Bekijk de video: Gillende neushoorns (Augustus 2022).